Szczerze? Totalnie się nie spodziewałam, że ta zupa będzie taka dobra! Powstała ona z potrzeby chwili: nie wiem, co mnie napadło, ale w moich dużych zakupach spożywczych wrzuciłam do wirtualnego koszyka 6 marchewek. Po co? Nie mam pojęcia. Chyba liczyłam, że zrobię jakieś dipy i te marchewki będę podgryzać w ramach zdrowych przekąsek. Niestety, przegrały one walkę zamówionymi również czekoladami i popcornem. Warzywa powoli przestawały być świeże, więc coś z nimi trzeba było zrobić. Padło na najprostsze rozwiązanie: zupa-krem. Absolutnie nie spodziewałam się, że wyjdzie taka dobra dzięki drobnym szczegółom. Mocno polecam, jeśli jak ja macie zapas marchwi.
Z zapasów możesz przygotować również marokańską zupę z soczewicy <SPRAWDŹ PRZEPIS>
Składniki:
- 5-6 marchewek
- 2 litry wody
- 3 kostki rosołowe (ja użyłam drobiowych i warzywnych) lub porcja rosołowa
- łyżka oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (lub łyżeczka czosnku w proszku)
- łyżka imbiru (lub 2 cm startego świeżego imbiru)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W dwóch litrach zagotowujemy bulion zrobiony z kostek lub porcji rosołowej. Marchewki obieramy, kroimy na niezbyt duże kawałki i wrzucamy do bulionu. Ten cały czas gotujemy na wolnym ogniu. Siekamy czosnek i kroimy cebulę na kawałki. Nie muszą one być specjalnie małe czy staranne, ponieważ i tak będziemy ją potem blendować. . Czosnek i cebulę wrzucamy na patelnię i przez kilka minut podsmażamy. Następnie na patelnię dodajemy imbir i smażymy kolejnych kilka minut. Zawartość patelni dodajemy do garnka z bulionem i marchewką. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut do momentu, aż marchew będzie miękka. Następnie całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Krem z marchwi gotowy! Aby zupa nabrała dodatkowego charakteru, warto podać ją z natką pietruszki i łyżką gęstej śmietany.



To jest jedno z najłatwiejszych dań na ciepło, jakie możemy zrobić. Krem z marchwi to zupa, którą będę pewnie jeszcze robić nieraz. Nie tylko dlatego, że jest łatwa, ale przede wszystkim, ponieważ jest pyszna. Spróbujcie!
Kwiecień 2020 #Checked - Ewelina Roo - warte zobaczenia
1 maja 2020 at 15:45[…] może oprócz przewodników po miejscach i gotowanek (PS: sprawdźcie przepisy na żółte curry i krem z marchwi), warto polecić coś dobrego i powiedzieć, co u mnie. Sama często mam problem z wyborem […]