Kuchnia

Kuchnia z zapasów: Krem z Marchwi

Krem z marchwi

Szczerze? Totalnie się nie spodziewałam, że ta zupa będzie taka dobra! Powstała ona z potrzeby chwili: nie wiem, co mnie napadło, ale w moich dużych zakupach spożywczych wrzuciłam do wirtualnego koszyka 6 marchewek. Po co? Nie mam pojęcia. Chyba liczyłam, że zrobię jakieś dipy i te marchewki będę podgryzać w ramach zdrowych przekąsek. Niestety, przegrały one walkę zamówionymi również czekoladami i popcornem. Warzywa powoli przestawały być świeże, więc coś z nimi trzeba było zrobić. Padło na najprostsze rozwiązanie: zupa-krem. Absolutnie nie spodziewałam się, że wyjdzie taka dobra dzięki drobnym szczegółom. Mocno polecam, jeśli jak ja macie zapas marchwi.

Z zapasów możesz przygotować również marokańską zupę z soczewicy <SPRAWDŹ PRZEPIS>

Składniki:

  • 5-6 marchewek
  • 2 litry wody
  • 3 kostki rosołowe (ja użyłam drobiowych i warzywnych) lub porcja rosołowa
  • łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku (lub łyżeczka czosnku w proszku)
  • łyżka imbiru (lub 2 cm startego świeżego imbiru)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana (opcjonalnie)
Krem z marchwi - składniki

Przygotowanie:

W dwóch litrach zagotowujemy bulion zrobiony z kostek lub porcji rosołowej. Marchewki obieramy, kroimy na niezbyt duże kawałki i wrzucamy do bulionu. Ten cały czas gotujemy na wolnym ogniu. Siekamy czosnek i kroimy cebulę na kawałki. Nie muszą one być specjalnie małe czy staranne, ponieważ i tak będziemy ją potem blendować. . Czosnek i cebulę wrzucamy na patelnię i przez kilka minut podsmażamy. Następnie na patelnię dodajemy imbir i smażymy kolejnych kilka minut. Zawartość patelni dodajemy do garnka z bulionem i marchewką. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut do momentu, aż marchew będzie miękka. Następnie całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Krem z marchwi gotowy! Aby zupa nabrała dodatkowego charakteru, warto podać ją z natką pietruszki i łyżką gęstej śmietany.

cebula
smażona cebula
marchew

To jest jedno z najłatwiejszych dań na ciepło, jakie możemy zrobić. Krem z marchwi to zupa, którą będę pewnie jeszcze robić nieraz. Nie tylko dlatego, że jest łatwa, ale przede wszystkim, ponieważ jest pyszna. Spróbujcie!

You Might Also Like