Kuchnia

Kuchnia z Zapasów: Żółte curry z kurczakiem i ananasem

Żółte curry z ananasem

Gdy wszyscy z przerażeniem kupowali papier toaletowy, ja siedziałam sobie względnie spokojnie. Dlaczego? Nie wiem, skąd to się u mnie wzięło, ale zawsze muszę mieć w domu spore zapasy. Z tego też powodu mam zawsze w kuchni masę rzeczy z długim terminem przydatności: pomidory w puszce, kasze, makarony czy mrożone warzywa. W ten sposób nic nie marnuję, ale jednocześnie zawsze mam w domu rzeczy, z których mogę zrobić coś smacznego i pożywnego. Nawet jeśli jest to curry ;).

Z zapasów możesz przygotować również marokańską zupę z soczewicy <SPRAWDŹ PRZEPIS> i risotto z zielonymi warzywami <SPRAWDŹ PRZEPIS>.

Mam też sporo bardziej „egzotycznych” składników. Wśród moich zapasów zazwyczaj jest jakieś mleko kokosowe w puszcze, sos rybny lub makaron ryżowy. Na swoje szczęście, przed kwarantanną kupiłam również pastę curry. Dlatego z użyciem kilku zamienników udało mi się stworzyć żółte curry z kurczakiem i ananasem. Jeśli miałabym wybrać jedną potrawę, którą miałabym jeść codziennie, byłoby to właśnie to danie. Jest pyszne! Jeśli narobię Wam ochoty, a nie macie akurat składników pamiętajcie, że żyjemy w świecie, gdzie praktycznie wszystko można zamówić przez internet!

Składniki

  • ryż (najlepiej jaśminowy);
  • 1 łyżka oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • żółta pasta curry (opakowanie)
  • cebula
  • ananas w puszce
  • 1 pierś kurczaka
  • mleko kokosowe
  • garść orzechów nerkowca
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru (najlepiej trzcinowy)
  • ewentualnie: papryka chilli lub przyprawa w proszku (wedle uznania)
  • ewentualnie: natka pietruszki do dekoracji
Składniki do żółtego curry

Przygotowanie

Cebulę pokroić w pióra, kurczaka natomiast w kostkę.Na dnie garnka rozgrzać łyżkę oleju. Do garnka wrzucamy cebulę, kurczaka i przez kilka minut podsmażamy. Następnie dorzucamy pastę curry i smażymy kilka kolejnych minut. W tym czasie kroimy ananasa w puszce na mniejsze kawałki. Normalnie użyłabym pół puszki. Nie mam jednak planów na wykorzystanie kolejnej połowy, więc tym razem użyję całej. Do podsmażonych składników dolewamy opakowanie mleka kokosowego. Mieszamy i dodajemy ananasa, sok z połowy limonki/cytryny, 3 łyżki sosu rybnego, łyżkę cukru i ewentualnie chilli wedle uznania. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Orzechy nerkowca siekamy i podsmażamy na suchej patelni. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Gotowe!

krojona cebula
krojony kurczak
kurczak i cebula
Kurczak i cebula z curry
mleko kokosowe
ananas
orzechy nerkowca
Gotowe żółte curry

Curry – propozycja podania

Ryż wykładamy do miseczki. Sosem możemy polać ryż lub podać go osobno. Na koniec danie posypujemy orzechami nerkowca. Jeśli mamy, możemy danie udekorować natką pietruszki lub papryczką chilli.

żółte curry - propozycja podania

You Might Also Like

4 komentarze

Leave a Reply