Kuchnia

Pad Thai

Pad thai

Od czasu mojej podróży do Tajlandii minął już ponad rok. Smaki, których tam wówczas spróbowałam, opanowały moją kuchnię. Regularnie na obiad robię sobie żółte curry, często pojawia się też pad thai. Czy ta kuchnia jest skomplikowana? Niekoniecznie, ale na początek wymaga kupienia kilku specyficznych składników, takich jak sos ostrygowy czy rybny. Jeśli jednak kuchnia tajska będzie się pojawiać u was częściej, bez problemu będziecie mogli je wykorzystać.

Poniższa wersja jest wegetariańska. Jeśli chcemy stworzyć danie mięsne, wystarczy zamiast tofu wrzucić kurczaka i nieco dłużej marynować. Weganie natomiast do stworzenia tego dania potrzebują zamienników sosu rybnego i sosu ostrygowego. Przepisy na nie bez problemu znajdziemy na blogach i serwisach kulinarnych poświęconych kuchni wegańskiej (np. tu).

Składniki

Pad Thai składniki

Tofu

  • 180 gramów naturalnego tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka oleju

Sos

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki soku z limonki (sok z jednej limonki)
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru (lub około 1 cm startego, świeżego)

Potrawa

  • makaron ryżowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule dymki
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • limonka
  • kiełki fasoli mung
  • orzechy nerkowca (wedle uznania)

Przygotowanie

Makaron ryżowy wsadzamy do zimnej wody, tofu natomiast kroimy w kostkę. Tofu umieszczamy w miseczce i dodajemy dwie łyżki sosu sojowego jasnego i sosu ostrygowego, a także po łyżce sosu rybnego i oleju. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.

tofu

Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Gotowy sos warto odrobinę podgrzać w rondelku (ew. w mikrofali), aby cukier mógł się rozpuścić.

Płuczemy kiełki i szczypiorek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przygotowane wcześniej tofu. dodajemy cebulę i czosnek. W tym czasie namoczony makaron wyjmujemy z wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Orzechy nerkowca siekamy i podsmażamy na suchej patelni. Jajko rozbijamy i bełtamy. Do usmażonego tofu i warzyw dodajemy odcedzony makaron i staramy się go zmieszać z zawartością patelni. Następnie dodajemy sos i ponownie mieszamy. Zmniejszmy nieco ogień i dodajemy jajka. Mieszamy aż do ścięcia się jajek.

Pad Thai składniki

Tak przygotowany Pad Thai przekładamy do miseczek. Następnie posypujemy szczypiorkiem, kiełkami i przesmażonymi nerkowcami. Jeśli lubimy bardziej pikantne poprawy możemy dodać również płatki chilli.

Pad Thai
kuchnia tajska

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply