Kuchnia

Zupa z zapasów – Marokańska zupa z soczewicą

Zupa marokańska - składniki

Zupa marokańska jest jedną z tych, które robię najczęściej. Przyznaję się bez bicia – w Maroko nie byłam (jeszcze!). Ten przepis jest jednak tak prosty i ratujący mnie od śmierci głodowej w wielu sytuacjach, że musiałam go dodać. To sycąca zupa, którą przygotujemy błyskawicznie. 

Zobacz też przepisy na inne orientalne dania:
Kuchnia jordańska na warsztatach kulinarnych

Marokańska zupa jest dla mnie daniem awaryjnym – zdecydowaną większość składników zawsze mam w zapasach. Z tego względu, gdy nie mam czasu czy ochoty na zakupy, mogę błyskawicznie stworzyć coś dobrego. Oczywiście, zdecydowanie smaczniej jest, gdy wszystkie składniki mamy świeże, jednak – umówmy się – nie zawsze mamy na to czas. Teraz, podczas kwarantanny tym bardziej przepis ten może okazać się przydatny! W liście składników podaję produkty świeże i ich alternatywy.

Zupa marokańska

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego (może być zarówno przygotowany na warzywach, jak i taki z kostki)
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub sucha – taką trzeba wcześniej namoczyć)
  • Puszka krojonych pomidorów (lub 5 świeżych pomidorów, chociaż przyznam – taki wariant robiłam raz w życiu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (lub łyżeczka sproszkowanego czosnku)
  • szczypta chilli (jeśli chcecie, możecie też skroić świeżą papryczkę w zależności od preferencji)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru (można również zetrzeć trochę świeżego)
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • pietruszka (świeża lub z torebki)
Zupa marokańska

Przygotowanie

Jeśli mamy suchą ciecierzycę moczymy ją przez noc. W przypdku, gdy mamy wersję w słoiku, wystarczy wyjąć odpowiednią ilość. Soczewicę przepłukujemy i przez godzinę gotujemy. Gotujemy również bulion. W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy przez ok 5 min pokrojone wcześniej warzywa. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy wszystkie przyprawy (oprócz pietruszki) i całość przesmażamy. Do bulionu wlewamy puszkę pomidorów (lub wrzucamy pokrojone w kostkę świeże pomidory). Gotując na wolnym ogniu wrzucamy do garnka z bulionem zawartość patelni. Następnie dokładamy soczewicę i ciecierzycę. Jeśli chcemy, aby smak pomidorów był bardziej wyrazisty, dorzucamy łyżkę koncentratu. Gotujemy jeszcze przez ok. pół godziny i zupa jest gotowa! Całość możemy doprawić solą, pieprzem i udekorować pietruszką.

Co jeszcze można zrobić?

Zupę tę można również uzupełnić o resztki. Ja na przykład wkrajam do niej warzywa, które są jeszcze dobre, ale nie wyglądają już na tyle apetycznie, aby zjadać je na surowo. Bardzo często robię tak z papryką czy marchewką. Jeśli coś wam zalega w kuchni, warto dorzucić to do zupy.

Starsza papryka, resztki jedzenia

Danie awaryjne

Marokańska zupa to jedno z najlepszych dań na kwarantannę, jakie znam. Jest szybka, złożona z praktycznie wyłącznie z suchych składników, a przy tym niezwykle aromatyczna. A Wy, macie jakieś awaryjne dania, które można błyskawicznie przygotować? Podzielcie się przepisami!

Zupa marokańska

You Might Also Like

5 komentarzy

Leave a Reply