Jordania Kuchnia Podróże

Kuchnia jordańska na warsztatach kulinarnych

Jeśli po całym dniu zwiedzania Petry zastanawiacie się, co zrobić z wieczorem, mocno polecam warsztaty kulinarne! Podczas zajęć dowiedzie się, czym charakteryzuje się kuchnia jordańska i będziecie się pysznie bawić. 🙂 Jak zorganizować takie zajęcia?

Artykuł ten jest jednym z cyklu wpisów o Jordanii. W tej serii możecie przecytać również:

  1. Kuchnia Jordańska na warsztatach kulinarnych
  2. Ciekawostki o Jordanii – 25 faktów
  3. Jordan Pass – czy to się opłaca?
  4. Podróż po Jordanii – jak zwiedzić ją w 5 dni?

Co? Jak? Za ile?

Aby poznać tajniki Jordańskiej kuchni skorzystaliśmy oferty warsztatów przygotowanej przez Petra Kitchen. Jest to restauracja, gdzie organizowane są również warsztaty kulinarne. Maksymalnie jednego wieczoru w warsztatach może brać ok. 18 osób, dlatego warto zarezerwować wcześniej miejsca mailowo. Zajęcia rozpoczynają się o 18:30 i trwają trochę ponad trzy godziny. Koszt warsztatów to 35 dinarów za osobę, czyli ok. 185 zł. Czy to dużo? Niektórym ta kwota może wydać się wygórowana, jednak to tylko pozory!

Jak to wyglądało?

Warsztaty były super zabawą! Po przyjściu na miejsce czekały na nas przygotowane składniki i fartuchy. Na początku przedstawiono nam trochę informacji o kuchni jordańskiej, a następnie omówiono menu, które z pomocą prowadzących ugotujemy. Następnie zabraliśmy się do pracy, krojąc, doprawiając, smażąc i gotując. Nawet jeśli nie umiecie gotować, nie przejmujcie się – prowadzący dostosują zadania do waszych umiejętności, a w razie potrzeby będą służyć pomocą. Gotowe potrawy ozdabiamy, z pomocą obsługi zastawiamy stół i jemy. Wraz ze znajomymi nie byliśmy w stanie wszystkiego zjeść, dlatego poprosiliśmy o zapakowanie dań na wynos. W ten sposób mieliśmy obiad na kolejny dzień. Zadowoleni, najedzeni i uzbrojeni w dodatkowe jedzenie i przepisy wyszliśmy z restauracji.

Kuchnia jordańska – kilka faktów

Jordańska kuchnia – podobnie jak w pozostałych państwach Bliskiego Wschodu – jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Warto zaznaczyć, że w świecie arabskim jedzenie jest prawdziwym rytuałem, dlatego do posiłków przykłada się szczególną wagę. Przesiadując w Jordańskich restauracjach będziecie mieli z pewnością okazję spróbować ichniejszego chlebka pita, a także mezze, czyli past-przekąsek. Warto zaznaczyć, że lokalach, w których się stołowaliśmy, przekąski te były niezwykle sycące i zdarzyło się, że starczały za samo danie. Mogą być one zarówno wegetariańskie, jak i zawierać mięso.

Typowo mięsną potrawą kuchni jordańskiej jest zarb, którego pewnie spróbujecie podczas pobytu na Wadi Rum. Są to kawałki mięsa pieczone w wykopanym w ziemi dole, na dnie którego rozpala się ogień. Żar opieka mięso, które przyrządzane w ten sposób po ok. 2 godzinach jest gotowe.

Jordańskie przepisy

Podczas warsztatów z kuchni jordańskiej przygotowaliśmy łącznie 7 potraw:

  • Shourbat Adas – zupa z soczewicy
  • Baba Ganuj – bakłażanowo-warzywna sałatka
  • Fattoush – orientalna sałatka z ogórkiem i pomidorem
  • Tahina Salata bin Khodra – sałatka z pastą sezamową
  • Galayet Bandora – pomidorowa przystawka na ciepło
  • Aries bi Lahma – „beduińska pizza”
  • Suniyat Dijaj – pieczony kurczak

Żebyście mieli pewność, że warto, poniżej znajdziecie trzy przepisy z warsztatów. Polecam zwłaszcza Aries bi Lahma -mięsne „kanapki”, które są proste i niesamowicie sycące.

Shourbat Adas

  • 1 szklanka soczwicy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki siekanej natki pietruszki
  • 6 szklanek wody
  • 1 posiekana cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta pieprzu
  • grzanki

Soczewicę moczymy przez około godzinę. W garnku podgrzewamy wodę aż do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień, wrzucamy osuszoną soczewicę i gotujemy przez pół godziny. Do soczewicy dodajemy przyprawy. Cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy ją do zupy. Na końcu do ugotowanej potrawy dodajemy natkę pietruszki i grzanki.

Fattoush

  • pół kilograma ogórków
  • 10 rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 szklanki posiekanych liści mięty
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • pół kilograma pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • (opcjonalnie) 2 łyżki przyprawy sumac
  • chlebek pita

Warzywa kroimy w kostkę. Rozgniatamy czosnek z solą i dodajemy sok z cytryny, oliwę, miętę i natkę pietruszki. Powstały w ten sposób dressing łączymy z warzywami. W ten sposób powstałą sałatkę możemy jeść sztućcami lub za pomocą chlebka pita.

Aries bi Lahma

  • pół kilograma mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 papryka chilli (lub łyżeczka chilli w proszku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka soli
  • chlebki pita
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Pomidory i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mięsem i zgniecionymi ząbkami czosnku. Dodajemy przyprawy, koncentrat i dokładnie mieszamy. Przekrajamy chlebki pita na pół, i wkładamy do niego przyrządzony wcześniej farsz. Chlebki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy oliwą i wstawiamy na 7 minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Następnie przekręcamy chlebki i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Te mięsne kanapki możemy spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Dzięki wyjazdowi do Jordanii, kuchnia jordańska pojawiła się w czołówce moich ulubionych smaków. Próbowaliście kiedyś takich dań? Co najbardziej polecacie?

You Might Also Like

85 komentarzy

Leave a Reply